My Photo
things i can describe bout myself: hardheaded, fun, love to make friends, simple, hardheaded, metalheads, loud, lousy sometimes, movies addiction, non-smoker, funny, straight edge, outspoken, dreaming a lot, love eating, cute, fat, love being myself. i wanna be what i want to be... i don't care wat kind of hardships i will face in my future.... I WILL FIGHT TILL MY LAST DROP OF BLOOD!!!

Aq MELAYU... Aq JAWA.. Aq jugak banjar.. KENAPA?? ADA MASALAH??


MY PARENTS!!!




FAMILY2 AQ KAT KAMPUNG PONTIAN


NI ATOK AQ (HJ MOHYEN) NGAN 2 PUPU AQ YANG KEJE AS PEMBACA BERITA KAT TV9... AMIR HAYAT



Aq bangga dilahirkan sebagai jawa di bumi MALAYSIA... mmg family aq baru 3 keturunan yang dok kat MALAYSIA ni.. tapi aq bangga sebab orang jawa ni kalau nak diikutkan majority kat malaysia ni especially negeri JOHOR... walaupon aq xla fluent sangat ngomong jawa, tp alhamdulillah sekurang2 nya aq paham bahasa jawa dan adat2 jawa. walaupon aq xla pure jawa, sbb ayah aq orang banjar, tp aq dididik cara jawa oleh ibu ku tersayang. bab banjar plak, hehehe aq xpandai sangat sbb bapak aq xjar sangat. arwah nenek ngan atok aq mmg gle pekat banjar die... kengkadang nak gelak pon ade bile dengar diorang cakap.

kat sini aq nak cite serba sedikit pasal family2 aq:

BELAH MAK AQ

meh aq nak cite skit pasal jawa keturunan aq. Atuk aq, HJ MOHYEN BIN KARSO, dilahirkan di jawa timur pada tahun 1913. Kini berusia 97 tahun dan masih berupaya pegi menyawit, baca newspaper (every artikel dalam surat khabar die baca), mengajar agama, imam kampung, dan berkahwin dengan ALLAHYARHAMAH SULATIN BTE HJ ISMAIL.. yang merupakan nenek kepada aq. tapi sayang nya aq xpenah tgk muka even gambo pon xde sebab kene rembat ngan orang... sbb mak aq ckp die meninggal mase mak aq umo 2 tahun. it means die meninggal masa tahun 1956. atok aq ckp die lawa.. hehehe... xtau aq xpenah tgk muke die.. atok aq tuh bukan xde org yang nak. ade tapi die xnk berkongsi kasih sayang dengan orang lain..

Atok aq ni dikurniakan 4 orang cahaya mata. first mak long aq, MOKMINAH, then mak ngah, FARIDAH, JAMALIAH (mak aq ni) then ALLAHYARHAM NASIR (Meninggal dunia ketika kecil). Mak long aq yang temankan atok aq kat pontian. Maklong aq ni sporting and jenis xkesa sangat. then mak ngah aq, skang dok kat kulai, mak ngah aq ni jenis suke manjakan aq ngan adik aq coz dalam family belah mak aq ni, cucu atok aq hanya aq dan adik aq. so apa kitorang nak dapat hehehehe.... jangan jeles.... pasal mak aq??? sat agi aq cite....


NI PLAK FAMILY BELAH BAPAK AQ....


Arwah atok aq ni nama die HJ SAMSURI BIN HJ HASHIM. bekerja sebagai penyawit dan pekebun durian sepanjang masa. orang len mase musim buah beli buah kat kedai. aq just balik kampung aq kat batu pahat ( just drive for about 45 minutes from my house), durian, langsat, pulasan, langsat, ciku sume ade... nak xnk jela... heheheh.... pastu arwah nenek aq namanya HAJAH BASTIAH BTE ABD KARIM. Arwah nenek aq ni mase hidup dulu mmg aktif dan pernah dapat PINGAT JASA NEGARA sama dengan ATOK aq. die mmg aktif dengan UMNO, RISDA, KEPAK dan lelain. jual zhulian. walupon sakit buah pinggang namun semangat die nak aktif xpenah padam. ramai org ckp muke aq ngan mke arwah nenek aq sama. sbb tu bile org jmpe aq sume akan ingat arwah nenek aq (menitis dah air mata aq... rindu die sangat)..

Atok aq meninggal pada disember 2007 dan nenek aq 5 bulan sebelum tuh... diorang dikurniakan 6 orang anak, 3 lelaki 3 perempuan. yang pertama MASHITAH (MAK LONG), kedua MUJILAN (bapak aq a.k.a PAK LONG), MASTIAH (ACIK), ABD MALIK, (PAK NGAH), LATIFAH ( MAK USU), AZMAN ( PAK BUSU), Mak long dikurniakan 6 orang anak... kini tinggal di mersing, then, bapak aq, 2 orang jek anak die, aq ngan adik aq, acik aq 3 orang, sume lelaki, pak ngah aq ade 5 orang, mak usu aq ade sorang jek and pak busu aq ade 5 org. so kalo skali skale kumpul mmg penuh la umah. pack... nasib baik umah arwah atok aq jenis umah limas... die punye ruang tamu jek leh wat main futsal... hehhehe....

ni plak pasal family aq... ayahandaku MUJILAN BIN SAMSURI, anggota keselamatan(POLIS) specialist in KOMUNIKASI, kini bertugas di PASUKAN GERAKAN AM BATALION 6 (PGA BAKRI MUAR)., die keje sini dh 27 tahun dan die kata die nak abiskan keje die kat sini gak. then my mum JAMALIAH BTE MOHYEN... working as a nurse at HPSF ( HOSPITAL PAKAR SULTANAH FATIMAH)... adik beradik aq xramai 2 orang jek... aq kora ng xpyh tau and adik aq NURHIDAYAH BINTI MUJILAN berumur 21 tahun dan kini tgh wat degree kat UITM SHAH ALAM....

kitorang bukan la jenis org kaya. hidup agak sederhana tapi alhamdulillah agak mewah... mak aq slalu pesan, apa gne ko kaya skali pon tp kalo rezeki xberkat, hati xkan tenang. and yang penting jangan tinggal solat. insyaallah hidup senang...




Category: 2 comments

2 comments:

always cute..! said...

baru sya thu ada 3 keturunan fiq ni..

Ruff said...

hahaha
baru tau kew....

Post a Comment

Waktu Malaysia

Incubus - love hurts

Followers